10 sporten met een druk leven

1. Hardlopen/Fitwandelen
Tijd: 20-40 min
Waar: vanuit huis
Waarvoor: uithoudingsvermogen, ontstressen

Hardlopen is een van de meest populaire sporten van deze tijd. Kun je niet hardlopen? Ga dan stevig wandelen met armoefeningen tussendoor. Of vind je het niet leuk om in een stuk achter elkaar te joggen? Een combinatie van wandelen en stukjes joggen is ook een optie. Niemand verplicht je om in een stuk door te hollen!

 

2. Yoga/Pilates
Tijd: 15-30 min
Waar: thuis
Waarvoor: mobiliteit, houding, romp stabiliteit, ontstressen, balans

Het is aan te raden om een periode les ergens te nemen alvorens zelf aan de slag te gaan. Daarna kan je yoga en pilates prima zelf thuis doen. Er zijn overal op YouTube video’s te vinden met korte yoga en pilates oefeningen die niet veel tijd in beslag nemen.

 

3. Race fietsen/Mountainbiken
Tijd: 30-90 min (hangt af of je vanuit huis gaat of eerst naar locatie rijd)
Waar: vanuit huis (of op locatie)
Waarvoor: uithoudingsvermogen, fun

Pak je racefiets of mountainbike en gaan! Net als met hardlopen. Ga je echt een mountainbikeparcours volgen, dan is het aan te raden om een keertje instructie te krijgen van een ervaren mountainbike instructeur.

 

4. Skeeleren/schaatsen
Tijd: 20-40 min
Waar: vanuit huis
Waarvoor: uithoudingsvermogen

Idem. Hardlopen en mountainbiken

 

5. [email protected] of @park
Tijd: 20-40 min
Waar: thuis of in je park
Waarvoor: algehele conditie
Net als met yoga zijn er zoveel thuis trainingsvideo’s te vinden, waar met behulp van je eigen lichaamsgewicht en eventuele kleine attributen getraind wordt.

 

6. Touwtje springen
Tijd: 5-10 min
Waar: thuis of buiten
Waarvoor: Uithoudingsvermogen

Touwtje springen wordt zwaar onderschat maar is een super eenvoudige en effectieve manier om je conditie te trainen. Je bent er het minste tijd aan kwijt!

 

7. Zwemmen
Tijd: 60 min (inclusief omkleden)
Waar: dichtstbijzijnde zwembad
Waarvoor: uithoudingsvermogen

Waarom zit deze ertussen? vraag je je misschien af. Want dat neemt toch veel tijd in beslag? Als jij altijd je zwemkleding en handdoek in je auto hebt liggen, kun je op elk gewenst moment gaan zwemmen. Zwembaden zijn vaak geopend en zijn overal. Heb je dus een gaatje over, dan is het niet moeilijk om een zwembad op te zoeken om een paar baantjes te gaan trekken.

 

8. Boksen op de zak
Tijd: 20-30 min
Waar: thuis
Waarvoor: uithoudingsvermogen, ontstressen

Ook hier is het aan te raden om eerst enkele lessen te volgen. Daarna kan je prima thuis boksen. Je hangt een bokszak op, je stelt de tijd in en stoten maar. Ook voor boksroutines op de zak vind je video’s op YouTube.

 

9. Kettle bell training
Tijd: 15-30 min
Waar: thuis
Waarvoor: krachttraining, romp stabiliteit

Krachttraining met een kettlebell gewicht. Ook hiervoor vind je veel trainingen op YouTube. Voor de juiste techniek en houding is het aan te raden om hier een aantal lessen in te volgen.

 

10. Suppen
Tijd: 30-60 min
Waar: om je huis in een sloot, gracht of open water
Waarvoor: uithoudingsvermogen, fun, balans

Dit is waarschijnlijk een sport waar je nog nooit van gehoord hebt. Kijk maar eens op internet. Het is heel eenvoudig: je hebt een board nodig en een lange peddel, gaat erop staan en peddelt jezelf voort over het water.

Zoals je ziet heb ik ingeschat hoeveel tijd je ongeveer kwijt bent aan iedere bewegingsvorm. Alleen zwemmen en mountainbiken gaan richting een uur, de rest blijft daar mooi onder.

Vanaf nu dus geen excuus meer dat je geen tijd hebt, want iedereen kan hier dagelijks tijd voor vrij maken!

Hoe te combineren?

Aangezien we nog weinig dagelijks bewegen raad ik aan om elke dag iets te doen. Dat is niet voor iedereen realistisch, dus ga ik uit van 5 x per week een sport of oefenvorm die je op de volgende manieren kunt combineren:

Dag 1: [email protected] of kettlebell training
Dag 2: Hardlopen, fietsen, skeeleren, touwtje springen, suppen, zwemmen of boksen
Dag 3: Yoga/pilates of [email protected]
Dag 4: Hardlopen, fietsen, skeeleren, touwtje springen, suppen, zwemmen of boksen
Dag 5: Yoga/pilates of [email protected] of kettlebell training

Uiteraard kun je deze trainingsweek aanvullen met een groepstraining zoals spinning, bootcamp, aerobics, crossfit of andere groepstrainingen.

Ik ben benieuwd of het jou lukt om 5 x per week te sporten! Waar ligt jouw struikelblok? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder.