crashdieet, gezond dieet, dieet


Korte tijd veel kilo’s afvallen met een crashdieet

Crashdieet: zo veel mogelijk kilo’s in korte tijd afvallen, iets wat menig mens graag zou willen. Mogelijk is het zeker, maar gezond is het niet. Ook is het resultaat niet van lange duur. Met een crashdieet wordt snel en veel gewichtsverlies bereikt, dit kan oplopen tot wel 5 kilo gewichtsverlies per week! Gedurende het volgen van een crashdieet krijgt het lichaam te weinig voedingsstoffen binnen om zichzelf te kunnen onderhouden.

Gemiddelde kcal inname man en vrouw

Mannen hebben gemiddeld 2500 kcal per dag nodig en vrouwen gemiddeld 2000 kcal; dit is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren zoals lengte, gewicht, lichaamsbeweging, etc.. Het crashdieet bevat slechts 500-1000 kcal per dag. Het lichaam zal daarom op een spaarstand gaan (stofwisseling vertraagd), zodat alle energie die binnenkomt zo goed mogelijk besteed kan worden. In het begin verliest het lichaam vooral vocht, daarna zal ook spierweefsel afgebroken worden en dat is juist niet de bedoeling.

Het jojo-effect met een crashdieet

Wanneer het streefgewicht is bereikt en het normale voedingspatroon weer wordt opgepakt, zal het lichaam automatisch veel energie uit de voeding opslaan als vet, omdat het langdurig te weinig voedingsstoffen heeft binnengekregen. Het resultaat hiervan is dat het gewicht weer toeneemt en je uiteindelijk nog meer weegt dan voorafgaand aan het crashdieet. Dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd.

Bekijk ook het artikel: meer eten en afvallen

Richtlijn

Uiteindelijk is het volgen van een crashdieet dus erg zonde van de moeite, kost het veel energie en al helemaal niet gezond. Voor blijvend resultaat is het vooral belangrijk om langzaam af te vallen en langdurig je leefstijl te veranderen. Houd een standaard aan van 0,5-1,0 kilogram gewichtsverlies per week. Val je meer dan 500 gram per week af? Dan eet je te weinig! Pas je eetpatroon weer aan en eet dagelijks iets meer.

Ben jij al jaren aan het jojoën en heb je nog steeds jouw doel op het gebied van afvallen niet behaald? Wil je advies of hulp hebben? Ga dan naar: https://personaltraining-alkmaar.com/contact/ en vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan!